Jeg er vidne
Det kan være en meget tung oplevelse at være vidne.
Hvad skal jeg gøre?
Hvem kan jeg tale med?
Hvor skal jeg gøre af mine følelser?
Ofte er situationen svær: Du kan føle dig splittet mellem pligtfølelsen og frygten for måske at skulle vidne.
Ring til Offerrådgivningen. Vi kan hjælpe dig med at bearbejde det, du har set, og vi kan råde og støtte dig i at komme videre.
Er du vidne til kriminalitet eller en ulykke?
Hjælp til vidner
At være vidne til en forbrydelse eller ulykke kan være en voldsom oplevelse. Det du som vidne ser, hører og eventuelt lugter, kommer som oftest helt overraskende og uventet. Måske er du den passive tilskuer, eller du begynder på førstehjælp ved en ulykke.
Du klarer uden problemer opgaven, og fortæller stille og roligt politiet, hvad der er sket, og hvad du har set.
For nogle kommer der en reaktion bagefter. Det kan for eksempel være efter et par kilometers kørsel, måske når du er kommet hjem, og får ro til at tænke over din oplevelse, eller dagen efter.
Reaktionerne kan være helt de samme, som den person der har været udsat for en forbrydelse eller ulykke, som for eksempel:
- Kaos
- Uvirkelighed
- Handlingslammelse
- Hyperaktivitet
- Tomhed
- Hukommelsestab
- Angst for at være alene
- Angst for at det skal ske igen
- Mavesmerter
- Hjertebanken
- Søvnbesvær
- Mareridt
- Skyldfølelse
- Fortvivlelse
Hvis du har været vidne til en forbrydelse, kan vi nogle steder i landet tilbyde, at tage med dig i retten, og i alle tilfælde give dig information og støtte.
Offerrådgivningen kan tilbyde dig:
En rådgiver, du kan tale fortroligt med. Hvordan du føler dig før en retssag. Oplysninger om, hvad du kan forvente i retten, herunder orientere om retsprocedurer et roligt sted at vente, før du er kaldet til at afgive forklaring. Vi tilbyder at gå med dig ind i retssalen – som bisidder – Hvis du ønsker det, er der ligeledes mulighed for at tale om oplevelsen i retten efter retsmødet.
Efter retssagen
Det kan være en følelsesmæssig voldsom oplevelse at være vidne i en retssag. Det du har oplevet, skal genfortælles og dermed genopleves. Du får måske stillet spørgsmål, som du oplever som tvivlende på din ærlighed. Det kan opleves meget ubehageligt!
Måske er du ganske enkelt bange for, at du med dit vidneudsagn i en kriminalsag belaster en eller flere tiltalte. Omvendt kan det være, du håber på, at den tiltalte på baggrund af blandt andet sit vidneudsagn dømmes. I begge tilfælde kan det være svært at tænke på andet, når tiden for en retssag nærmer sig.
Uanset hvad der sker i retten, kan det undertiden være et antiklimaks efter en retssag – også selv om du er tilfreds med dommen. Det er her, Offerrådgivningen kan fortsætte med at hjælpe dig med, at håndtere følgerne af en forbrydelse.
Uanset om det bare er en mulighed for at slippe nogle damp ud efter retssagen, eller løbende støtte til at komme videre med dit liv efter en alvorlig forbrydelse, vil vi gøre hvad vi kan, og så længe som muligt, for at hjælpe dig.
Det gælder også for den støtte, som Offerrådgivningen giver til vidner, at Offerrådgivningen er fri og uafhængig af politiet og domstolene.